دیابتی ها این هشدارها را جدی بگیرند
به گزارش بیو بگ، متخصص تغذیه اظهار داشت: بالا بودن قند و دیابت عوارض زیادی را به دنبال دارد که یکی از عوارض خطرناک این بیماری تاری دید و نابینایی فرد است.
الناز حکمت دوست پزشک عمومی و متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با دیابت اظهار داشت: دیابت نوعی بیماری متابولیک (سوخت و ساز مواد غذایی) مزمن است. در دیابت انسولین عملکرد خویش را از دست می دهد، این هورمون توسط غده پانکراس یا همان لوزالمعده ترشح می شود. وی افزود: وظیفه اصلی آن، اینست که گلوکز را بسمت سلول های بدن هدایت کند. زمانیکه انسولین در انجام وظیفه خود ناتوان است، گلوکز به جای ورود به سلول، در خون انباشته می شود و بدین سان سطح آن در بدن بالا می رود و فرد متوجه می شود که دچار دیابت شده اند. دلایلی که دیابت ایجاد می شود حکمت دوست عنوان کرد: دیابت علل مختلفی دارد که شایع ترین آن اضافه وزن است یعنی اشخاصی که گرفتار اضافه وزن هستند بیشتر در معرض دیابت قرار می گیرند اما به صورت کلی ابتلاء به دیابت امکان دارد به علت پانکراس باشد که بدن انسولین تولید نمی کند، انسولین عملکرد مناسب ندارد، مقاومت انسولین وجود دارد و همینطور دیابت حاملگی شرایطی است موقتی که طی آن انسولین در دوران حاملگی تاثیر کمتری دارد. وی ادامه داد: زمانیکه انسولین ترشح نمی شود تا قند خون را پایین بیاورد، اشخاصی که دیابت دارند باید کربوهیدرات های مصرفی خویش را کم کم مصرف کنند، چونکه اگر به شکل یکباره کربوهیدرات زیادی را استفاده کنند، انسولین جواب نداده و قند خون فرد بالا می رود، اما با رعایت مصرف به تدریج مواد غذایی می تواند تا حدودی قند خون خویش را کنترل کنند. متخصص تغذیه بیان نمود: بالا بودن قند خون در بدن افراد دیابتی می تواند عوارض جدی و خطرناکی بهمراه داشته باشد. یکی از این عوارض، زخم پای دیابت است که به علت اختلال در جریان خون و ضعف سیستم ایمنی، به سختی بهبود می یابد. در صورتیکه قند خون به درستی کنترل نشود، احتمال بروز زخم های عمیق و عفونی در پاها افزایش خواهد یافت. عوارض بالا بودن قند خون حکمت دوست اذعان کرد: از عوارض دیابت و بالا بودن قند خون میتوان به عواملی شامل کمای دیابتی، زخم پای دیابتی، مشکلات کلیوی، دردهای نوروپاتی در دیابتی ها، صدمه به بینایی، تخریب شبکیه و بروز تاری دید و نابینایی، صدمه به شنوایی، صدمه به پوست و افسردگی، زوال عقل و تأثیرات منفی روی سلول های مختلف بدن اشاره نمود.
چالش های عدم کنترل قند خون این پزشک عمومی افزود: عدم کنترل قند خون و عدم مراقبت صحیح از پاها باعث بروز زخم و عفونت غیرقابل کنترل در پاها و اندام های تحتانی می شود که در صورت ابتلاء به دیابت، تنها چاره برای مداوای آن بعد از گسترش عفونت، قطع عضو است. دیابت با تأثیری که بر روی اعصاب و اندام ها مخصوصاً پاها می گذارد، سبب بی حرکتی و بی حسی آنها شده و سبب ایجاد گزگز در کف پاها می شود. نکات تغذیه ای و مراقبتی برای اشخاصی که دیابت دارند حکمت دوست در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از عوارض عصبی دیابت، عدم توانایی جنسی در آقایان است. افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر عفونت لثه ها و پوسیدگی و لق شدن دندان ها هستند؛ ازاین رو باید به صورت مرتب از بهداشت دهان و دندان خود مراقبت نمایند. دیابت کنترل نشده احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون را هم بالا می برد. وی بیان نمود: سفارش می شود در هنگام غذا خوردن افراد حتما و در کنار غذا فیبرهای به خصوصی شامل سبزیجات را داشته باشند، به این دلیل که فیبر سبب می شود تا قند خون به شکل آهسته بالا رود و مدت طولانی تری در بدن تعادل داشته باشد، همینطور در کنار سایر کربوهیدرات ها استفاده از حبوبات بعنوان یک منبع خوب از فیبر هم در رژیم غذایی افراد دیابتی به حساب می آید. البته میوه ها هم منبع خوبی برای فیبر هستند که باید به این نکته توجه داشت که به شکل جداگانه میوه ها کربوهیدرات دارند و با مواد غذایی دیگر نباید استفاده شوند. اندازه گیری قند خون امر مهمی است متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: نتایج تست قند خون به شما نشان می دهند که غذا، ورزش و سایر عوامل مانند استرس چه نقشی در قند خون شما دارند. اگر تست به شکل منظم صورت گیرد، الگوها نمایان می شوند- بالا و پایین- و می توانید در روتین زندگی خود طوری تغییرات ایجاد کنید که منجر به بهبود سلامت شما با گذشت زمان شود.
ولع شیرینیجات در بعضی افراد از کجا نشأت می گیرد حکمت دوست افزود: هنگامی که فرد یک نوع خوراکی شیرین میل می کند قند خون بالا رفته و انسولین ترشح می شود، قند مصرفی وارد سلول شده و به چربی تبدیل می شود و بدن گرفتار افت قند می شود؛ این امر سبب می شود تا فرد احساس کند قند خونش افت کرده و مجدد تمایل به شیرینیجات پیدا خواهد نمود. این پزشک عمومی عنوان کرد: به همین سبب سفارش می شود از خوراکیهای شیرین زیاد استفاده نشود بخصوص کسانیکه وزن بالایی دارند سبب می شود که خیلی زود گرفتار هایپوگلایسمی ( hypoglycaemia یا قندخون پایین زمانی است که در آن سطح قند خون از حد طبیعی پایین تر است؛ منبع اصلی انرژی بدن ما گلوکز است و اغلب موارد این قند از علل مهم ابتلاء به دیابت می باشد) شوند و باردیگر ولع شیرینی در بدنشان ایجاد شود. کنترل ولع به شیرینیجات حکمت دوست تصریح کرد: افراد برای کنترل ولع خود به شیرینی باید تلاش کنند از شیرینی استفاده نکرده و برای آن یک جایگزین پیدا کنند، از طرفی فیبر دریافتی بدنشان را بالا ببرند تا حس سیری بیشتر و تعادل قند خون را به دنبال داشته باشند، همینطور از سبزیجات در کنار غذای خود استفاده نمایند تا قند خون را کنترل کرده و آهسته در بدن بالا رود. همینطور استفاده از غلات و انواع سبوس سبب کنترل شدن قند خون و از بین رفتن ولع افراد به شیرینی خواهد شد.
منبع: بیو بگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب