روند كاهشی بسیار ملایم كووید۱۹ در كشور

روند كاهشی بسیار ملایم كووید۱۹ در كشور

به گزارش بیو بگ معاون درمان وزیر بهداشت ضمن تشریح اقدامات انجام شده در زمینه كرونا، اظهار داشت: پس از شناسایی كرونا در كشور، بلافاصله آنرا اعلام كردیم و با امكاناتی كه در چارچوب طرح تحول سلامت داشتیم، ۴۰ هزار تخت را برای بستری بیماران آماده كردیم.



به گزارش بیو بگ به نقل از ایسنا، دكتر قاسم جان بابایی امروز در ارتباط ویدیو كنفرانسی با خبرنگاران اظهار داشت: همه مردم به صورت شبانه روزی اخبار كرونا را می شنوند. نخستین مورد مثبت كرونا در كشورمان در قم بود كه بنده آنجا حضور داشتم. ۲۹ بهمن ماه بود كه موارد مشكوكی را به ما گزارش و اعلام نمودند كه از نظر علایم بالینی با آنفلوآنزا تفاوت هایی دارد. بر این اساس ما با تیم عفونی به قم رفتیم و وقتی موارد را با تست انجام دادیم و تست مثبت اعلام شد، همان روز با دستور وزیر بهداشت دو مورد مثبت را اعلام كردیم.

وی اضافه كرد: همان شب تصمیمات مهمی در ستاد استانداری قم گرفتیم. روز بعد به گیلان كه موارد مشكوك مبتلا شدن به بیماری در آن گزارش شده بود، رفتیم و بیمارستان هایی را برای بیماران كرونا در قم و گیلان مشخص كردیم كه به تدریج افزایش یافتند. به مرور در تمام استان هایی كه امكان ابتلایشان بالا بود، حضور پیدا كردیم و تمهیداتی اندیشیدیم.

جان بابایی افزود: دو هفته پیش از شناسایی كرونا در ایران، دستورالعمل كشوری كرونا و برنامه عملیاتی آن به تمام دانشگاه های علوم پزشكی ابلاغ گردید. به هر حال با ظرفیتی كه كشور در چارچوب طرح تحول نظام سلامت دارد، توانستیم ۴۰ هزار تخت بیمارستانی را برای بستری آماده نماییم این درحالیست در بعضی كشورها برای بستری بیماران، انتخابی برخورد می شود اما در ایران هیچ بیماری نبود كه احتیاج به بستری داشته باشد اما بستری نشود.

جان بابایی همینطور اظهار داشت: بزرگترین بیمارستان های كشور را به سمت كرونا بردیم مانند بیمارستان امام خمینی تهران، بیمارستان شریعتی، حضرت رسول، فیروزگر، امام حسین و... و به تبع آن در تمام استان ها بزرگ ترین بیمارستان هر استان برای بیماران كرونایی قرار گرفت چون كه هر چه بیمارستان بزرگ تر باشد، كادر علمی و پرستاری آن قوی تر و با مهارت ترند كه به نظرم تصمیم درستی بود؛ آن هم برای یك بیماری كه اطلاعات زیادی از آن نداشتیم.

معاون درمان وزارت بهداشت اضافه كرد: در آن زمان پس از چین ما با كرونا برخورد كردیم البته نكته كلیدی این است كه كشورهایی كه با فاصله كوتاهی از ما بیماری در كشورشان شناسایی شد و حتی بعضی از آنها انكار كردند مانند آمریكا كه اوایل این بیماری را شوخی گرفت، همچنان در پیك هستند و معلوم نیست كه چه زمانی به پیك واقعی خودشان برسند.

وی افزود: خوشبختانه ما از اواخر هفته سوم بیماری در كشور، شرایط پیك مان اتفاق افتاده است. حدودا ۱۰ روز پیش از عید روندمان در اغلب استان های آلوده ثابت بوده است و هم اكنون یك روند ملایم رو به كاهش داریم. انتظار هم همین بود.

معاون درمان وزارت بهداشت تصریح كرد: در این راستا اقداماتی مانند تعطیلی مدارس و موسسات آموزش عالی اقدامات مهمی بود. هرچند كه احتمال مبتلا شدن در كودكان و افراد جوان احتمال خیلی كم است، اما احتمال ناقل بودن آنها زیاد است. در عین حال دو صورت گرفت كه هم مردم فهیم ما افراد سالمند و دارای بیماری های زمینه ای را در خانه نگه داشتند و مدارس و موسسات آموزش عالی هم تعطیل شدند كه منجر به این شد كه عملا بتوانیم به شكلی مدیریت بهتری صورت گیرد.

جان بابایی تصریح كرد: هم اكنون در آمریكا، ایتالیا، انگلیس و... با این كه فرصت هم داشتند، می بینیم كه هنوز به پیك واقعی نرسیده اند. حالا شرایط ما با ثبات تر است و استان هایی كه روز اول آلوده بودند، روند رو به نزول از نظر میزان مراجعات، بستری و فوت دارند. در مناطقی كه حدس می زدیم طی روزهای آینده شرایط خوبی نداشته باشند، میزان بیماری بستری و سرپایی شان هم شتاب بیشتری ندارد كه نشان داده است دانشگاه ها و سازمان ها به خوبی عمل كردند.

وی در ادامه اظهار داشت: خبر خوش را به مردم می دهیم كه روند بسیار ملایمی به سمت كاهش داریم البته امكان دارد مقداری زمان ببرد. اینكه در ایام آتی گرفتار بحران شویم، احتمالش كم است اما امكان بروز نوساناتی در بعضی استان ها وجود دارد كه به رفتارهای اجتماعی مردم بازمی گردد.

جان بابایی در پاسخ به سوالی درباره ظرفیت موجود برای رجوع مردم به بیمارستان ها اظهار داشت: هم اكنون خوشبختانه ظرفیت برای بستری داریم البته در زمانی كه در هفته های اول ورود بیماری به كشور قرار داشتیم و نمی دانستیم كه با چه تعداد بیمار سروكار خواهیم داشت، از نیروهای مسلح، بسیج و... كمك گرفتیم و نقاهتگاه ها را طراحی كردیم و آماده بودیم تا بالای ۱۰ هزار بیمار را در صورت نیاز در نقاهتگاه ها و مراكز مراقبت بالینی اسكان دهیم.
كاهش مراجعات سرپایی به بیمارستان ها
وی اضافه كرد: هم اكنون در شرایطی هستیم كه میزان مراجعات سرپایی به بیمارستان ها بسیار كاهش یافته است كه یكی از علل آن غربالگری در چارچوب بسیج ملی مقابله با كرونا و همراهی مردم است كه در خانه ماندند. در عین حال تعطیلات نوروز هم موثر بود. در نتیجه هم اكنون برای بستری در بیمارستان ها ظرفیت داریم. حدودا می توانیم در اغلب استان ها ۵۰ درصد ظرفیت تخت های بیمارستانی را برای كرونا استفاده نمائیم و از این جهات نگرانی نداریم اما امیدواریم با مراعات مردم از این ظرفیت استفاده نكنیم تا بتوانیم به تدریج ارائه خدمات غیركرونایی را سرعت بیشتری دهیم.
مراقبت خوب، مهم ترین عامل بهبودی كرونایی ها
جان بابایی با اعلان اینكه روش تشخیص قطعی این بیماری از راه تست PCR است، اظهار داشت: این روش ۱۰۰ درصد نیست. چونكه مثبت شدن آن نشاندهنده ابتلای قطعی به كرونا ویروس می باشد اما در كسی كه علایم دارد و جواب تست منفی شده است، ابتلای او به بیماری را رد نمی نماید. بر همین مبنا تشخیص عموما بر مبنای بالین و سی تی اسكن است و بر همین مبنا ترخیص می شود. باید توجه كرد كه مراقبت خوب از بیماران چه در منزل و چه در بیمارستان ها، مهم ترین عامل بهبودی بیماران كرونایی است. ثابت نشده است كه دارویی میزان مرگ ومیر در این بیماری را می كاهد. داروهایی كه معرفی شده اند، همه در فاز مطالعاتی هستند و ما هم از برخی داروها استفاده می نماییم.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره توان علمی ایران در درمان كرونا اظهار داشت: توان پزشكی ایران از جانب نمایندگان سازمان جهانی بهداشت تصدیق شده است و كارشناسان سازمان جهانی بهداشت اعلام نمودند كه از تجربه تیم درمان ایران می توان برای كشورهای منطقه بهره برد چون كه كادر درمان و نحوه مراقبت ما از بیماران كرونایی را شاهد بودند.

وی افزود: تمام استادان صاحب نام ما در حوزه درمان در خدمت بیمارستان ها قرار گرفتند و هر روز برخی از اساتید پیشكسوت ما در بیمارستان ها حضور دارند حتی رشته خیلی از این اساتید با كرونا مرتبط نیست اما این اساتید به جهت اینكه جوان ها انگیزه خدمت بیشتری پیدا كنند در كنار سایر كادر درمان در بیمارستان ها حضور دارند و به بیماران خدمت رسانی می كنند.
كاهش مرگ ومیر كرونایی ها نتیجه زحمات كادر درمان
جان بابایی در ادامه اظهار داشت: كاهش مرگ و میر نتیجه مراقبت درست و زحمات كادر پزشكی بوده و خوشبختانه میزان مرگ و میر بیماران كرونایی در بخش های مراقبت ویژه ما نسبت به سایر كشورهای بخصوص كشورهای اروپایی پایین تر است.
درگیری مستقیم ۱۰۰ هزار پرستار و ۱۲ هزار پزشك با كرونا
معاون درمان وزارت بهداشت درباره تعداد پزشكان و پرستاران در خط مقدم مقابله با كرونا اظهار داشت: بیشتر از ۱۰۰ هزار پرستار و بیشتر از ۱۲ هزار پزشك به صورت مستقیم از بیماران كرونایی در بیمارستان ها مراقبت می كنند و در خط مقدم مقابله با این بیماری قرار دارند اما افزون بر اینها در بیشتر استان های كشور سامانه پاسخگویی به راه افتاده است و پزشكان در منزل به بیماران مشاوره تلفنی می دهند و موارد زیادی از كادر درمان در این عرصه به بیماران خدمت رسانی می كنند.

جان بابایی در پاسخ به سوالی درباره میزان نیاز هفتگی به كیت های تشخیصی در كشور اظهار داشت: ما در دبیرخانه شورای كرونا دو اقدام مهم را در پیش داریم؛ یكی كاهش مرگ ومیر ناشی از كرونا و دوم خرید زمان برای شكست حلقه انتقال ویروس. حالا بیمارانی را كه در بیمارستان ها بستری می شوند، حتی بدون تست با علایم بالینی و سی تی اسكن شناسایی می نماییم و اقدامات درمانی انجام می شود، اما نگرانی ما برای افرادی است كه بی علامت هستند یا علایم خفیف دارند چون كه امكان دارد این افراد آلوده باشند و دیگران را مبتلا كنند. اینجاست كه نقش تست و غربالگری اهمیت پیدا می كند. برای این افراد كه امكان دارد مبتلا باشند، از راه تست می توانیم مبادرت به قرنطینه و جداسازی نماییم و هر چه ظرفیت تست بیشتری در غربالگری استفاده شود، به كنترل بیماری بیشتر كمك خواهد نمود.

معاون درمان وزارت بهداشت با اعلان اینكه از سه گروه باید خیلی مراقبت نماییم، اظهار داشت: ما از اطفال و جوانان كه می توانند ناقل و چرخه انتقال ویروس باشند، افراد مسن و دارای بیماری های زمینه ای كه می توانند بالاترین مرگ و میر ناشی از كرونا را داشته باشند و افرادی كه در بازار كسب و كار می كنند، باید مراقبت نماییم. اگر با تست ها افراد آلوده در این گروه ها را شناسایی و قرنطینه نماییم، زنجیره انتقال بیماری شكسته خواهد شد. به صورت كلی باید توجه داشت كه تست ها در غربالگری بسیار كمك كننده خواهند بود.
تعرفه كرونایی نداریم
وی در بخش دیگری از صحبت هایش درباره پنهان كردن بیماری از جانب برخی افراد اظهار داشت: مردم اگر مورد مشكوكی دارند، حتما از ظرفیتی كه در بیمارستان ها ایجاد كردیم، استفاده كنند. ۵۰ درصد ظرفیت تخت هایمان در اغلب استان ها برای كرونا خالی است. در بخش خصوصی هم اگر جایی پول جداگانه ای برای كرونا طلب كرده است، بطور قطع تخلف شده است چونكه تعرفه یا خصوصی است یا دولتی و تعرفه جدیدی برای كرونا نداریم. كسی حق ندارد، جز تعرفه ابلاغی دولت، تعرفه جدیدی ارائه دهد. از مردم می خواهم اگر با تخلفی در این عرصه مواجه گشتند، حتما به ما گزارش دهند تا با متخلفان تا مرحله كاهش درجه اعتباربخشی و حتی تعطیلی آن بیمارستان برخورد نماییم.

معاون درمان وزارت بهداشت درباره وضعیت كارتن خواب ها در شرایط كرونایی اظهار داشت: ساماندهی اقشار صدمه پذیر در حوزه اختیارات و وظایف وزارت بهداشت نیست. محیط خدمت وزارت بهداشت بیمارستان و مراكز بهداشتی است. دراین زمینه سازمان هایی مانند بهزیستی و شهرداری ها وظیفه دارند و باید این افراد را تحت پوشش قرار دهند.
بیش از ۵۰۰۰ نفر از راه غربالگری در بیمارستان بستری شدند
جان بابایی در پاسخ به سوالی درباره برنامه وزارت بهداشت برای مبتلایان خفیف كرونا اظهار داشت: در چین هم مبنای تشخیص را در بیمارستان ها قرار دادند. باید توجه كرد كه ۸۰ درصد افراد مبتلا به كرونا یا علایم بالینی خفیف دارند و یا اصلا علامت ندارند و نمی توان همه این افراد را تست كرد. مگر اینكه در غربالگری مشخص شود كه فردی علایم كرونا مانند تب، تنگی نفس، درد گلو، لرز و... را داشته باشد. هم اكنون بالای ۶۵ میلیون نفر در ایران غربالگری شده و بالای ۱۰۰ هزار نفرشان مورد پیگیری قرار گرفته و ۱۸ هزار نفرشان به بیمارستان ها ارجاع شده اند. حدودا از میان این ۱۸ هزار نفر هم بیشتر از ۵۰۰۰ نفر از راه غربالگری در بیمارستان ها بستری شده اند.

وی اضافه كرد: اگر بخواهیم افراد خفیف یا بدون علامت را پیدا نماییم، باید كل كشور را تست نماییم. هیچ جای دنیا چنین كاری نمی كنند و عملا این اقدام فعلا جزو برنامه های هیچ كشوری نیست. در عین حال به جهت اینكه بخواهیم مشخص نماییم چند درصد انتقال ها در بیمارستان ها اتفاق افتاده باید بررسی بزرگی صورت گیرد. آمار و ارقامی كه دراین زمینه عرضه می شود، حقیقت ندارد.
میزان تأثیر درمان های پلاسمایی بر كرونایی ها
معاون درمان وزارت بهداشت درباره درمان های پلاسمایی برای بیماران كرونایی هم اظهار داشت: درمان هایی كه هم اكنون در كشور برای بیماران كرونایی انجام می شود، یك سری درمان های ابلاغی وزارت بهداشت است كه تاییدیه دنیا را هم دارد و ما ابلاغ كردیم. در عین حال یك سری درمان های تحقیقاتی را هم داریم كه حتما باید در كمیته اخلاق و كمیته علمی وزارت بهداشت تایید و اجازه داده شود تا بیماران این نوع خدمات را دریافت نمایند. مواردی مانند تزریق پلاسما و داروهایی كه از آنها صحبت می شود، عموما طرح پژوهشی است و هیچ كدام از آنها بعنوان درمان قطعی تایید نشده است. هركسی كه خارج از پروتكل كشوری وزارت بهداشت، هر نوع درمانی را انجام دهد باید در چارچوب طرح پژوهشی باشد، رضایت بیمار را دریافت و كمیته اخلاق آنرا تایید كند.
بروز موج دوم كرونا؛ آری یا خیر؟
جان بابایی در پاسخ به سوال ایسنا درباره احتمال بروز موج دوم كرونا در كشور اظهار داشت: هم اكنون محدودیت ها تا ۲۰ فروردین ادامه دارد. ابتدا باید موج دوم بیماری را تعریف نماییم. اگر منظور از موج دوم كرونا پیك بزرگی باشد كه در هفته دوم و سوم اسفند ماه با آن مواجه بودیم، عملا احتمال بروز آن بسیار بعید است چونكه استان های آلوده روند رو به نزول دارند و استان هایی كه دیرتر آلوده شدند، حالا در پیك هستند و شرایط ثابتی دارند ازاین رو پیشبینی ما این است كه پیك شدید نداشته اما امكان دارد نوساناتی داشته باشیم. این مورد به رفتارهای اجتماعی بازمی گردد.

وی افزود: سه چهار روز پیش از عید، از چهارشنبه سوری تا شب عید مردم در خیابان ها و بازارها حضور داشتند و به همین علت نوساناتی در میزان مبتلایان داشتیم كه به معنای پیك نیست. بعضی از مردم علیرغم تذكرات به سفر رفته اند و خطر ایجاد نوساناتی را در استان ها ایجاد كرده اند ازاین رو احتمال بروز موج دوم سنگین خیلی كم است اما نوساناتی اتفاق می افتد.

معاون درمان وزارت بهداشت تاكیدكرد: اگر در روز طبیعت مردم مراعات نكنند، اثرات آنرا به صورت یك موج نوسانی در هفته های آتی خواهیم دید. هم اكنون روند رو به كاهش ملایمی داریم اما در همین روند ملایم امكان دارد نوسانات و ارتعاشاتی ایجاد شود.

جان بابایی تصریح كرد: بطور قطع بحث بازگشت به كار باید به صورت پلكانی اتفاق بیفتد بخصوص اگر بخواهیم حلقه های انتقال شكسته شود، مشاغل باید به صورت پلكانی به كار برگردند البته امكان دارد شرایط استان به استان وضعیت متفاوت باشد.
مردم خیال شان راحت نشود، امكان دارد دقیقه آخر از كرونا گل بخوریم
وی همینطور اظهار داشت: آمار تجمعی ما رو به افزایش است چونكه هر روز تعداد افراد مثبت افزایش می یابد اما آمار شیب میزان بستری و مراجعات ما با شیب ترخیص مبحث دیگری است. در عین حال همانطور كه در روز ۲۹ بهمن ماه و دو روز پیش از انتخابات صادقانه با مردم صحبت و اعلام كردیم كه دو مورد مثبت داریم، الان هم وظیفه داریم آمار درست را به مردم عرضه دهیم ازاین رو آمار تجمعی رو به افزایش است اما آمار بروز، آمار كسانی كه به بیمارستان ها رجوع می كنند و آمار بستری ها رو به كاهش است اما مردم باید حواس شان را جمع كنند و حلقه های انتقال را بشكنند تا این روند كاهش ادامه داشته باشد.

جان بابایی اضافه كرد: این شرایط در تعطیلات نوروز رخ داد كه سبب شد پیك را ملایم رد نماییم و به سمت نزول ملایم رویم، اما به این معنا نیست كه مردم خیال شان راحت شود. ما در مسابقه فوتبالی هستیم كه امكان دارد در دقیقه آخر هم گل بخوریم. روند كاهش به مفهوم ریشه كنی بیماری نیست. ما در مرحله ریشه كنی نیستیم، بلكه در مرحله مهار بیماری از نظر تعداد قرار داریم.

معاون درمان وزارت بهداشت درباره میزان هزینه درمان بیماران كرونایی و هزینه های تحمیل شده به بیمارستان ها بعد از انتشار كرونا اظهار نمود: بعد از بحران كرونا درآمد اختصاصی بیمارستان ها كاهش پیدا كرده است چونكه جراحی هایی مثل گوش و حلق و بینی و چشم كه غیرضروری اما برای بیمارستان ها درآمدزا هستند، لغو شده است و حتی خیلی از بیمارستان های تخصصی را عملا زیر بار كرونا برده ایم. بعنوان مثال بیمارستان امیرعلم كه تخصصی گوش و حلق و بینی است، ۵۰ درصد ظرفیت بیمارستان را به بیماران كرونایی اختصاص دادیم و یكی از بیمارستان هایی است كه خدمات خوبی در حوزه كرونا ارائه داده است.

وی در ادامه به هزینه درمان بیماران كرونایی و میزان پرداختی بیماران اشاره نمود و اظهار داشت: متوسط هزینه های درمان كرونا در بخش های مراقبت ویژه بیشتر از ۴ میلیون و در بخش های عادی حدود ۲ میلیون برای هر پرونده است كه ۹۰ درصد هزینه را بیمه و ۱۰ درصد را بیماران پرداخت می كنند و مكاتباتی با سازمان برنامه و بودجه داشتیم تا برای ترمیم كاهش درآمد اختصاصی بیمارستان ها اقداماتی صورت گیرد و زحماتی كه كشیده شده است، جبران شود.
تست كرونا و سی تی اسكن چه میزان دقیق است؟
جان بابایی در پاسخ به این پرسش كه تست كرونا و سی تی اسكن چه میزان در تشخیص كرونا دقیق هستند؟ اظهار داشت: تست روش اختصاصی تشخیص كروناست اما حساسیت پایین تری دارد،. كسی كه تست كرونای او مثبت می شود، بطور حتم مبتلاست اما در تست منفی این گونه نیست و در ۵۰ درصد بیماران بستری در بیمارستان ها بیمارانی داشتیم كه علایم بالینی آنها و نتیجه سی تی اسكن منطبق با كرونا بوده اما تست ابتلای بیمار به كرونا منفی شده است. ما هر بیماری كه علایم و سی تی اسكن مثبت داشته باشد را بیمار كرونایی محسوب می نماییم و حتی اگر فوت كند، فوتی كرونا شمرده می شود.

وی افزود: با بیمارستان های خصوصی و خیریه در استانی مثل قم كه كانون آلودگی است، مذاكره صورت گرفت تا این بیمارستان ها به زنان باردار، ترومایی ها و بیماران قلبی و عروقی خدمات عرضه كنند. در بیماران دیالیزی و سرطانی مشكلی نداشتیم. در بحث پیوند به سبب خطر بالا اعمال جراحی را متوقف كردیم چون كه پیوند اورژانسی نیست و اصل مبحث این بود كه بتوانیم كرونا را مهار نماییم و الان كه وارد فاز مهار شده ایم، آغاز كرده ایم تا به تدریج بیماران كرونایی را در بیمارستان های تخصصی پذیرش نكنیم و این بیمارستان ها را از بیماران كرونایی خالی نماییم و با تخلیه پله پله بتوانیم خدمات تخصصی را از چند روز بعد به بیماران بدهیم.

معاون درمان وزارت بهداشت تصریح كرد: تابحال تعرفه ای برای تست كرونا در بخش خصوصی تعیین نكرده ایم. تست كرونا را در سیستم دولتی انجام می دهیم و در بیمارستان ها و مراكز بهداشت نمونه برداری انجام می شود و تا زمانی كه وزارت بهداشت آزمایشگاه خصوصی خاصی را برای تست كرونا معرفی نكرده است، افراد برای این مبادرت به بخش خصوصی رجوع نكنند.

جان بابایی با مقایسه وضع بیمارستان های ایران و كشورهای اروپایی و آمریكا در بحران كرونا اظهار نمود: در كشورهای اروپایی و آمریكایی با وجود اینكه در كمتر از دو هفته پس از ایران موارد مثبت شناسایی شد، با بحران مواجهند و روند مبتلا شدن صعودی است، اما ما با غربالگری به آرامش نسبی رسیدیم و نیازی نبود كه بیمارستان های خصوصی را زیر بار كرونا ببریم. در بعضی استان ها برخی مراكز درمانی دولتی را زیر بار كرونا نبردیم و در استان هایی كه بیمارستان دولتی برای بیماران غیر كرونایی نداشتیم از ظرفیت بخش خیریه و خصوصی استفاده كردیم تا با تعرفه دولتی بیماران خدمت بگیرند.

معاون درمان وزارت بهداشت با سفارش به بیماران زمینه ای برای پرهیز از رفتن به بیمارستان ها در موارد غیر ضروری اظهار داشت: كسانی كه احتیاج به خدمت خاصی ندارند، صلاح نیست كه به بیمارستان رجوع كند چون كه بیماران دیابتی و فشارخونی و ضعف سیستم ایمنی مستعد مبتلا شدن به كرونا با عوارض شدید هستند و خوشبختانه رجوع بیماران دیابتی به بخش دولتی و خصوصی كم شده است.




1399/01/12
22:09:51
5.0 / 5
3784
تگهای خبر: آرامش , آموزش , بهداشت , بیمارستان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
بیو بگ BioBag