تاکید ظفرقندی بر پیش گیری از حوادث جاده ای و سرطان ها
به گزارش بیو بگ، وزیر بهداشت و درمان با تکیه بر اهمیت پیش گیری از سرطان ها و حوادث جاده ای، اظهار داشت: آموزش های عمومی و تشخیص سریع در پایین آوردن سرطان ها و فرهنگ رانندگی ایمن در پایین آوردن تصادفات موثرند.
به گزارش بیو بگ به نقل از مهر، محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت و درمان امروز در بیست و دومین مجمع خیّرین امدادگران عاشورا، ضمن تقدیر از نیکوکارانی که با تمام وجود در خدمت بیماران بوده اند، از حضور و کوشش های باارزش دکتر فتحیان نیز تقدیر کرد.
وی با اشاره به همزمانی این گردهمایی با ایام مبارک ولادت امام حسین (ع)، تاکید کرد که فلسفه وجودی این مجموعه، برگرفته از روح ایثار و فداکاری است که در این ایام مبارک بالاتر از پیش جلوه گر می شود.
وی اظهار داشت: این مراسم در ایام فرخنده ای برگزار می گردد که علاوه بر دوازدهم بهمن، شروع ماه شعبان و میلاد ائمه اطهار (ع) را نیز شامل می شود. به همین مناسبت، با نهایت احترام و ارادت، مقام والای حضرت ولی عصر (عج) را گرامی داشته و امیدواریم که در راه رضایت و اهداف والای ایشان گام برداریم.
ظفرقندی همین طور با اشاره به سخنان دکتر فتحیان، خدمات ارائه شده را قابل تحسین دانست و اظهار داشت: این مسیر، همان راهی است که در دوران دفاع مقدس پیموده شد.
وی با یادآوری فداکاری های کادر درمان در آن دوران، اشاره کرد که امدادگران، خصوصاً در خطوط مقدم، نقش بی بدیلی در سازماندهی و ارائه خدمات پزشکی ایفا کردند.
ظفرقندی، کوشش های بی وقفه و اخلاق والای دکتر فتحیان را یاد شده قرار داد و اظهار داشت: ایشان همیشه در سخت ترین شرایط، تیم های امدادی را با روحیه ای بالا همراهی می کردند.
وی با اشاره به نقش حیاتی امدادگران در حوادث و بحران ها، تصریح کرد که همان نیازهایی که در دوران جنگ تحمیلی برای مجروحان وجود داشت، امروز در قالب پشتیبانی از بیماران دچار بیماریهای سخت و صعب العلاج ادامه دارد.
وی در این مورد، فرمایش گهربار امام حسین (ع) را یادآوری کرد که می فرمایند، «حاجات مردم به شما، از نعمت های خداوند بر شماست» و تاکید کرد که این خدمتگزاری مقدس نباید مایه خستگی، بلکه باید سبب افتخار و انگیزه برای ادامه مسیر باشد.
ظفرقندی از استمرار و رشد این مجموعه خیریه در طول بالاتر از دو دهه فعالیت ابراز خرسندی کرد و آنرا درختی تنومند دانست که به ثمر نشسته و ریشه های مستحکمی یافته است؛ وی همین طور به این نکته اشاره نمود که دکتر فتحیان، با کنار گذاشتن سایر کارهای خود، تمام توان خویش را صرف پیشبرد این رسالت انسان دوستانه کرده اند که جای تقدیر و احترام دارد.
ظفرقندی در ادامه سخنان خود گفت: در آیات قرآن کریم، معیار حق و باطل به زیبایی ترسیم شده است. خداوند متعال در توصیف این مفهوم، مثالی بیان می فرماید که در هنگام جاری شدن سیلاب، کفی بر سطح آب ظاهر می شود، یا زمانی که فلزی گداخته شده و آب بر آن ریخته می شود، کف هایی بر سطح آن شکل می گیرد. اما این کف ها ناپایدارند و با آرام شدن شرایط، از بین می روند و آن چه باقی می ماند، حقیقتی است که برای مردم سودمند است: «فَأَمَّا الزَّبَدُ فَیَذْهَبُ جُفَاءً وَأَمَّا مَا یَنفَعُ النَّاسَ فَیَمْکُثُ فِی الْأَرْضِ» (رعد، ۱۷).
وی تاکید کرد: خیلی از هیاهوها و سر و صداهای زودگذر همچون همان کف های روی آب، موقتی اند و با گذشت زمان از میان می روند، اما آن چه ماندگار است، اعمالی است که برای منفعت مردم به انجام می رسد. امید آن داریم که آن گونه که خداوند فرمان داده است، هر یک از ما به آن چه برای آینده خود ذخیره می نماییم، بیندیشیم: «وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ» (حشر، ۱۸). بنابراین، لازم است که به گذشته خود بنگریم و ببینیم تا چه اندازه نیت های ما در انجام امور، خالصانه و در راستای خیر و صلاح مردم بوده است.
ظفرقندی با اشاره به اهمیت حوزه سلامت، اضافه کرد: بی تردید، تامین سلامت مردم از بنیادی ترین نیازهای جامعه است. مردم حاضرند از خیلی از ضروریات زندگی خود چشم پوشی کنند، اما هیچ گاه نمی توانند نسبت به سلامت فرزندان و خانواده خود بی تفاوت باشند.
وزیر بهداشت اشاره کرد: هیچ خدمتی ارزشمندتر و هیچ نیازی حیاتی تر از تلاش در راستای حفظ و بهبود سلامت جامعه نیست. به این جهت، به عنوان عضو کوچکی از حوزه بهداشت و درمان، بر خود وظیفه می دانم که از همه خیرین امدادگران عاشورایی و دیگر نیکوکاران عرصه سلامت صمیمانه قدردانی نمایم.
وی، ضمن قدردانی از کوشش های مسئولان و فعالان این حوزه، همچون اساتید و مدیران دانشگاهی که در دوران دفاع مقدس نیز نقش مؤثری در ارائه خدمات درمانی ایفا کرده اند، اشاره کرد: کوشش های باارزش این بزرگان، همچون دکتر پیرصالحی در عرصه دارو و دکتر رییس کرمی در حوزه دانشگاهی، گواه آنست که این مسیر بازهم باید با همان روحیه جهادی و ایثار ادامه یابد و امید است که همگان در این راه مقدس، با همت و تلاش خالصانه، در راستای تامین سلامت جامعه گام بردارند.
وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود با تکیه بر نقش کلیدی پیشگیری و آموزش در عرصه سلامت اظهار داشت: مقوله پیشگیری و آموزش در پایین آوردن ابتلاء به بیماریهای صعب العلاج، خصوصاً سرطان ها، از اهمیت ویژه ای برخوردارست. اگر بتوانیم به سطحی از تشخیص سریع و بهنگام نائل شویم، امکان درمان خیلی از بیماران فراهم خواهد شد.
وی اضافه کرد: در بین بانوان، سرطان سینه (Breast Cancer) و در بین آقایان، سرطان پروستات، شایع ترین انواع سرطان محسوب می شوند. نکته قابل توجه این است که هر دوی این بیماریها در صورت تشخیص زودرس، قابل درمان قطعی هستند.
ظفرقندی اشاره کرد: بی توجهی به این امر، منجر به تبدیل یک بیماری ساده و قابل درمان به بیماری ای صعب العلاج خواهد شد که علاوه بر افزایش رنج بیمار، هزینه های درمانی را نیز بمراتب بیشتر می کند.
وی یاد آور شد: در خیلی از موارد، درمان هایی همچون شیمی درمانی و رادیوتراپی، به رغم هزینه های بالا و سختی هایی که برای بیمار به همراه دارد، به نتیجه مطلوب نمی رسد. به این جهت، انجام اقدامات سازمان یافته در این عرصه، یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
وزیر بهداشت با اشاره به اقدامات انجام شده در این مورد، اشاره کرد: حدود بیست سال پیش، بررسی های انجام شده در کشور نشان داد که بالاتر از ۷۰ درصد موارد سرطان سینه در بانوان، در مراحل سوم و چهارم (استیج ۳ و ۴) تشخیص داده می شود. این مراحل به مفهوم گسترش بیماری، متاستاز و در خیلی از موارد، غیرقابل درمان بودن آنست.
وی اضافه کرد: در امتداد کاهش این آمار نگران کننده، برنامه ای جامع مبتنی بر آموزش و غربالگری طراحی و اجرا شد. در ابتدا، آموزش های لازم به گروههای دانشجویی و کارآموزان پزشکی ارائه شد و سپس، این آموزش ها به گروههای مختلف اجتماعی، ازجمله معلمان و کارکنان آموزش وپرورش و سایر نهادهای مرتبط، گسترش یافت. هدف این بود که افراد با روش های خودآزمایی و تشخیص سریع آشنا گردند. اجرای این برنامه، تأثیرات شایان توجهی در پایین آوردن موارد پیشرفته این بیماری داشت.
لزوم تمرکز بر پیشگیری، غربالگری و آموزش
وی در ادامه اضافه کرد: خیلی از بیماریهای صعب العلاج، همچون سرطان، در مراحل اولیه، تنها با یک معاینه ساده یا یک آزمایش قابل شناسایی و درمان هستند. به عنوان نمونه، انجام یک آزمایش ساده PSA می تواند بموقع، احتمال سرطان پروستات را مشخص نماید و فرد را از ابتلاء به مراحل پیشرفته بیماری نجات دهد. بر این اساس، یکی از مهم ترین وظایف ما و همین طور خیّرین حوزه سلامت، تمرکز بر مقوله پیشگیری، غربالگری و آموزش است.
اهمیت پیشرفت سواد سلامت در جامعه
وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود با اشاره به اهمیت پیشرفت سواد سلامت در جامعه اظهار داشت: هم اکنون، یکی از برنامه های مهمی که بطور جدی درحال پیگیری است و در آینده نزدیک، نتایج آن برای عموم جامعه مشخص خواهد شد، افزایش سواد عمومی سلامت است. هرچه سطح آگاهی مردم درباره ی سلامت و پیش گیری از بیماریها افزایش یابد، میزان شیوع بیماریهای مختلف کم شده و روند درمان مؤثرتر خواهد شد.
نگرانی از حوادث جاده ای ایام نوروز
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع حوادث جاده ای در روزهای تعطیلات نوروز اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از نگرانی های جدی در عرصه سلامت، میزان بالای مرگ و میر و لطمه های ناشی از تصادفات جاده ای است. متاسفانه، برمبنای آمار، در سال ۱۴۰۲ بالاتر از ۲۰ هزار و ۴۰۰ نفر در جاده های کشور جان خودرا از دست دادند و بالاتر از ۳۰۰ هزار نفر مجروح شدند که متاسفانه، حدود ۱۰ درصد از این مجروحان نیز جان باختند.
وی دراین خصوص اشاره کرد: قسمتی از این معضل، ناشی از ناایمن بودن خودروهاست، اما در کنار آن، نقش فرهنگ رانندگی و آموزش های در رابطه با ایمنی جاده ای نیز غیرقابل انکار است.
ظفرقندی اظهار داشت: امسال، دو راه حل اساسی برای کاهش این آمار در دستور کار قرار گرفته است که در آینده نزدیک، نتایج آن مشخص خواهد شد. نخست، افزایش نظارت و برخوردهای جدی تر از طرف پلیس راهور، چونکه یک راننده متخلف، تنها جان خودرا به خطر نمی اندازد، بلکه ممکنست جان چندین نفر دیگر را نیز قربانی کند. دوم، تمرکز بر آموزش های مستمر در عرصه فرهنگ رانندگی و رعایت اصول ایمنی، برای اینکه این امر نیازمند هشدارهای جدی و تکرار مداوم است.
وزیر بهداشت با تکیه بر رسالت خطیر حوزه بهداشت و درمان، عنوان کرد: یکی از دغدغه های اصلی مسئولان کشور، پیش گیری از حوادث ناگوار و غیرقابل جبران است. توجه به مقوله پیشگیری، نه فقط سبب کاهش میزان ابتلاء به بیماریها و حوادث خواهد شد، بلکه هزینه های درمانی و اجتماعی را نیز کاهش داده و سلامت عمومی را ارتقا خواهد بخشید.
وی اشاره کرد: روند کاهش جمعیت جوان کشور، مسئله ای جدی و قابل تأمل است. در شرایطی که سرمایه گذاری های گسترده ای برای پشتیبانی از جوانی جمعیت و درمان زوج های نابارور صورت می گیرد، متاسفانه سالانه با از دست دادن هزاران جوان در حوادث مختلف مواجه هستیم. به عنوان نمونه، بااینکه با کوشش های بسیار، میزان تولدهای سالانه ما به ۲، ۰۰۰ مورد می رسد، اما هم زمان، تنها در یک سال، ۲۰، ۰۰۰ جوان را از دست می دهیم. این آمار نشان دهنده ضرورت بازبینی در رویکردها و سیاستهای کلان سلامت و ایمنی جامعه است.
وی اضافه کرد: این مساله تنها به حوادث جاده ای محدود نمی گردد، بلکه در عرصه های دیگری همچون بیماریهای صعب العلاج و سرطان ها نیز صادق است. در این راه، لازم است نگاه ما به مسائل تغییر کند. همان گونه که گفته اند؛ چشم ها را باید شست، جور دیگر باید دید. ما باید با دیدگاهی نو، راهکارهای مؤثرتری برای حفظ سلامت جامعه اتخاذ نماییم.
وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود، با اشاره به خدمات بهادار گروههای جهادی و خیریه، همچون امدادگران عاشورا، اشاره کرد: این مجموعه ها ادامه دهنده همان مسیر ایثار، حسن نیت و خدمت به مردم و کشور هستند. امروز نیز خیلی از اعضاء این گروه ها، که در گذشته در خط مقدم خدمت به مردم حضور داشتند، بازهم در راه سلامت جامعه گام برمی دارند.
وی در آخر اشاره کرد: ما، به عنوان اعضاء کوچکی از جامعه سلامت، وظیفه داریم که در این راه خیر گام برداریم، مسیری که مطابق با آموزه های دینی ما، آن چه از آن باقی خواهد ماند، همان است که به مردم نفعی برساند. امیدوار هستم بتوانیم برای آینده و آخرت خویش، توشه ای باارزش ذخیره نماییم.
گفتنی است، ظفرقندی، وزیر بهداشت و درمان در این مراسم، با حضور سردار سرلشکر صفوی، مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا و سردار فتحیان، مدیرعامل مؤسسه امدادگران عاشورایی، به عنوان عضو افتخاری این مجمع معرفی گردید.
منبع: biobag.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب